top of page
Ara

HİÇ KENDİNİ KANDIRMAYI DENEDİN Mİ ? NE DEMEK İSTİYORSUN DİYORSAN 5 DAKİKANI AYIR...

  • Yazarın fotoğrafı: Onur IRTEM
    Onur IRTEM
  • 1 Eyl 2020
  • 3 dakikada okunur

HİÇ KENDİNİ KANDIRMAYI DENEDİN Mİ ? NE DEMEK İSTİYORSUN DİYORSAN 5 DAKİKANI AYIR ve GEL BİRAZ SOHBET EDELİM.


Hepinizin bildiği gibi '' Kendini Kandırma '' deyimini genelde olumsuz anlamda kullanırız. Peki ben neden kendini kandırmayı denedin mi diye soruyorum ? Çünkü aslında farklı bir bakış açısı ile, aslında aşina olduğun bir konuya değinmek istiyorum. Farklı bakış açıları sana her zaman farklı perspektifler ve farklı çıkış noktaları sunar.


Hangi sektörde ya da hayatın hangi alanında olursak olalım, başarılı olmak için ilk ve en önemli olan şeyler, doğru bir bakış açısı ve güçlü bir zihin yapısıdır.


O halde HİÇ KENDİNİ KANDIRMAYI DENEDİN Mİ ? derken, hangi farklı bakış açısı ile bakmaya çalışıyoruz biraz konuşalım. Genelde beynimiz yani zihin yapımız bize zarar verebilecek, zor ve tehlikeli olan, sonucu belli olmayan, bizi rahatsız edecek yani rahatımızı kaçıracak, bizi yoracak şeylerden bizi korumak için tasarlanmıştır. Dolayısı ile hayatımızdaki küçük kararları vermek, başarıya giden küçük adımları atmak genelde çok zordur.


Bu zihin yapısı bizi korumaya çalışır yani bizi konfor alanımızda tutmaya çalışır. Bunun sonucu olarak da genelde kendimizi şu cümleleri kurarken buluruz...


Yapmayı çok istiyorum ama çok zor !

Başlamayı çok istiyorum fakat zaman bulamıyorum !

Terfi etmek, kilo vermek, para kazanmak, seyahat etmek, girişimci olmak gibi birçok konuda bu ve buna benzer bahanelerle dolu cümleler...


Bu zihin yapısında olan insanların en belirgin karakteristik özellikleri ise;


Başkalarının fikirlerini dinleyip hayalinden vazgeçerler.

“Kaderimde varsa zaten olur.” deyip harekete geçmezler.

Yeteri kadar iyi olmadıklarını düşünürler.

Hayallerini imkansız olarak nitelendirirler.

Harekete geçmek için çok geç olduğunu düşünürler.

Başarısızlıktan korkarlar.

Harekete geçmek için çok erken olduğunu düşünürler.

Zamanları yoktur.

“Zaten her iyi fikir yapıldı.” diye düşünürler.

Kısa vadeli mutlulukları tercih ederler.

Maddi gücünün yeterli olmadığını düşünürler.


O halde gelin KENDİMİZİ KANDIRALIM ! Bakış açımızı değiştirelim ve farklı düşünmeye başlayalım. Peki bunu nasıl mı yapacağız ?


Bir şeyi yaparken, ya da bir şeyi satmaya çalışırken sıralamayı NE/NASIL/ NEDEN şeklinde yapmak ile “NEDEN/NASIL/NE” şeklinde yapmak dünyanın nasıl işlediğine dair tüm şifreleri size verecek olan tek anahtar!

Ve "NEDEN" ile demek istediğim "kâr yapmak değil." Bu bir sonuçtur. Bu her zaman bir sonuçtur. "NEDEN" ile benim demek istediğim; Senin amacın nedir? Senin sebebin nedir? Senin inâncın nedir? NEDEN sabahları yatağından kalkarsın? En acımasız şekli ile yapmakta olduğun şey NEDEN diğer insanların umurunda olsun?! Demek istediğim bir çoğumuzun düşünce, hareket ve haberleşme yöntemimiz her zaman dışarıdan içeriye doğru. Yani bir çoğumuzun sıralaması NE/NASIL/NEDEN hatta bir çoğumuzun sıralamasında NEDEN kısmına bile ulaşamıyoruz.

Fakat ilham verici liderler, fark yaratanlar, bizim parmakla gösterip başarılı kabul ettiğimiz her kişi, boyutları ne olursa olsun, hangi endüstride olurlarsa olsunlar, hepsi içeriden dışarıya düşünür, hareket eder ve haberleşirler. Yani sıralamaları şöyledir; NEDEN?/NASIL?/NE?


Bu söylediklerimin hiçbiri benim fikrim değildir. Tümü biyolojinin prensiplerine dayanmaktadır. Bakın Psikoloji değil, biyoloji. İnsan beyni üç ana kısma bölünmüştür. Beynimizin üst kısmı, yani bizim homosapien beynimiz korteksimiz, "NE" kademesine karşılık gelir. Yeni korteksimiz tüm mantıklı, analitik düşünceler ve dilden sorumludur. Diğer iki kısım ise bizim çevresel beyinlerimizi oluşturur. Çevresel beyinlerimiz güven ve sadakat gibi tüm hislerimizden sorumludur. Aynı zamanda tüm insani davranışlardan, tüm kararlarımızdan sorumludur. Kısaca özetlemem gerekirse, bize tüm hesapları yaptıran, bir durum ile ilgili pozitif ve negatif yönleri analiz etmemizi sağlayan kısım beynimizin üst kısmıdır. Fakat bizi harekete geçiren ve satın almamızı sağlayan kısım iç kısımdır yani NEDEN sorusunun cevabıdır!


Sonuç olarak özetlemem gerekirse; her ne iş yapıyor olursan ol dışarıdan içeriye doğru değil içeriden dışarıya doğru düşün. Önce ‘’NEDEN’’ yaptığını bul ondan sonra nasıl ve ne yapacağına karar ver. Ancak bu şekilde kalıcı başarıya sahip olabilir, fark yaratabilirsin! Sana ne iş yapıyorsun diye sorduklarında, vereceğin cevap doğrudan bununla ilişkilidir.


Onur İRTEM

Keller Williams Boğaziçi

CEO / Takım Lideri


 
 
 

Commentaires


Yazı: Blog2_Post

©2020, Onur IRTEM tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page