İŞİMİZİ GERÇEKTEN TANIYOR MUYUZ ?
- Onur IRTEM
- 27 Tem 2022
- 2 dakikada okunur
Dün bir meslektaşım ile sohbet ederken, Ona şu soruyu sordum;
İşlerinin bugün daha iyi olması için, neye ihtiyacın var ?
Aldığım cevap gerçekten enteresandı...
- Bilmem, gerçekten bilmiyorum.
- Nasıl yani ? Bugün şirketinde, hayatında olmayan ne olsa, daha başarılı olursun ?
Şöyle bir kez daha düşündü, bu sırada ilk kez bu sorunun cevabını, gerçekten odaklanarak düşündüğünü fark etti. Cevap yine aynıydı;
- Bilmiyorum...
Bana sorarsanız, bunun 2 ana nedeni var.
1) İşimizi, mesleğimizi sahiplenmiyoruz. Dolayısı ile işimizi tanımıyoruz. Aslına bakarsanız her şey önce işimizi tanımak ile başlar.
Neden bu sektördeyiz ?
Neden bu işi seçtik ?
Neden kendi işimizi kurmayı tercih ettik ?
Rakiplerimiz kimler ?
Market ne durumda ?
İşimi daha iyi yapabilmek, sürekli gelişmek için hangi kaynakları kullanacağım ?
Bu süreçte alacağım destekler neler ?
Şirketim nasıl ipucu, müşteri potansiyeli üretecek ? Peki bu ipuçlarını nasıl takip edeceğim ?
Ofis içi ve dışındaki operasyonel süreçleri nasıl yöneteceğim ? Kar hedefim ne ?
Peki bu hedefe paralel olarak bütçemi nasıl planlayacağım ?
Bu soruları sormaz, işimizi, kendi şirketimizi tanımazsak, tabi ki büyüme, gelişim ve karlılık için neye, nasıl bir desteğe ihtiyacımız olduğunu bilemeyiz. Bu nedenle, lütfen önce işimize sahip çıkalım ve işimizi tanıyalım.
2) İkinci neden ise, almamız gereken aksiyonlardan kaçıyor olmamız. Genelde şu cümleyi çok duyarız, hatta bazen biz bile bu cümleyi kurarız;
'' Evet aslında biliyorum, şunu yapmam gerekiyor, bir yapmaya başlasam zaten harika olacak '' Peki neden başlamıyorsun ? Ne zaman başlayacaksın ? Ya da senin için bir başkası mı başlayacak ?
Bundan kurtulmanın yolu ise, aşağıdaki sistemi uygulamaktır.
Kendinize sormanız gereken 3 soru ve akabinde almanız gereken 3 önemli aksiyon var.
a) Çok iyi yaptığınızı düşündüğünüz şeyler neler ? Bunlar sizin süper gücünüz, bunları asla aksatmamanız ve yapmaya devam etmeniz gerekiyor.
b) Yaptığınız ama daha iyi yapabileceğinizi düşündüğünüz, gelişim fırsatı gördüğünüz şeyler neler ? Hangi kaynakları, hangi insan ya da teknoloji desteğini alarak bunları geliştirebilirsiniz ?
c) Yapmadığınız ama mutlaka yapmanız gerektiğini düşdüğünüz şeyler neler ? Bunları ne zaman, hangi kaynakları kullanarak yapmaya başlayacaksınız ?
Son olarak, Liderlere bir hatırlatmak yapmak istiyorum. Bu konu sizler için de çok önemlidir. Çünkü ekibinizde ne kadar fazla bu zihin yapısında iş insanı olursa, sizi gelişim talepleri ve doğru beklentiler ile zorlayabilirler. Gelişim, sizi zorlayan yetenekler sayesinde gerçekleşir. Bu nedenle ekibinizdeki iş insanlarının bu zihin yapısına sahip olması için siz de odaklanın ve elinizden geleni yapın.

Comentarios