top of page
Ara

TELEFON REHBERİNİZ SİZE PARA KAZANDIRMAZ

  • Yazarın fotoğrafı: Onur IRTEM
    Onur IRTEM
  • 10 Ara 2021
  • 4 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 13 Ara 2021

VERİTABANI VS VERİBANKASI


Telefon rehberiniz size para kazandırmaz !!


Son günlerde üzerinde çok düşündüğüm bir konuyu sizlerle paylaşmak, bu konu hakkındaki tespitlerimi, fikir ve çözüm önerilerimi sizlerle paylaşmak için bu yazıyı yazmaya karar verdim.


Öncelikle belirteyim, gayrimenkul sektöründe olduğum için bu yazı tabi ki ağırlıklı olarak '' emlakçılara '' hitap ediyor olacak. Fakat hangi sektörde olursanız olun, eğer kendi işinizi yapıyorsanız, bu yazı içinde geçen emlakçı kelimesini silip, yerine kendi mesleğinizi yazarsanız, aslında tam olarak sizin için de yazılmış olduğunu fark edeceksiniz.


Mesleğim gereği günde ortalama 3 ile 5 yeni meslektaşım ile sohbet etme fırsatım oluyor. Onlara şirketlerindeki ipucu ( Potansiyel müşteri ) üretme departmanının nasıl çalıştığını sorduğumda, maalesef genelde çok altı dolu ve verimli cevaplar alamıyorum.


Sebebi ise, genelde çoğunluğun, gün içinde yaptıkları belli bir sistem ya da modele dayanmayan bir takım rastgele çalışmaların ya da telefon rehberindeki kişi sayısının onlara ipucu üreteceğini sanmaları.


Telefon rehberindeki kişi sayısı önemlidir evet bu doğrudur !

Fakat maalesef telefon rehberindeki kişi sayısı sadece veritabanının ulaşabileceği potansiyelini temsil eder.


Potansiyel size ne ifade ediyor bilmiyorum ama, bana şimdiki olumsuz, gelecekteki olumlu bir durumu anlatıyor. Yine telefon rehberi üzerinden gidersek telefon rehberindeki 2487 kişi bir potansiyel göstergesi, fakat şu an bana hiç bir şey kazandırmıyor, gelecekte eğer bu potansiyelin maksimum verimlilik seviyesine ulaşmasını hedefliyorsam, yani bana para kazandırmasını istiyorsam, bu potansiyeli kullanmalı, yani bir şeyler yapmalıyım !


Peki ne yapmam gerekiyor ?


Eğer buraya kadar okumaya devam ettiyseniz, demek ki çözümü de duymak istiyorsunuz. O halde veritabanını nasıl veribankasına dönüştürebileceğimizi konuşmaya başlamaya ne dersiniz ?


Bir kere önce şu ayrımı bir yapalım. Veri '' TABANI '' yani henüz tabanda olan, temeli oluşturan bir değerden bahsediyoruz. Peki bu TABANI, BANKAYA dönüştürebilmek için ne yapmam gerekiyor ? Aslına bakarsanız bu çözümü 3 ana başlık altında toplayabiliriz.


1 ) BESLEME


Veritabanını canlı bir organizma olarak düşünürsek, sürekli beslememiz gerektiğini fark etmek zor değildir. Eğer veritabanını beslemezsek, bir süre sonra veritabanı ölecektir.

Diğer bir benzetme yapmam gerekirse, gayrimenkul danışmanlığı işinde , müşteri potansiyeli yaratma fikrini , köpekbalıklarının yaşamına benzetebiliriz. Bu mesleği yaparken edinmeniz gereken disiplini , okyanusta hayatta kalabilmek için sürekli besin arayan bir köpekbalığına benzetmemiz gerekirse , sizde kendinizi bu sektörde hayatta kalabilmek için sürekli potansiyel müşteri arayan birer avcı gibi düşünmelisiniz.

Köpekbalıkları dur durak bilmeden yüzmek zorundadır , çünkü nefes alabilmeleri için sürekli olarak solungaçlarından su girişini sağlamaları şarttır , durmaları halinde boğulurlar.

Aynı şekilde bir danışmanın müşteri potansiyeli yaratma modeli de sürekli aktif olmalıdır , belli bir süre yavaşlatıldığında ya da aksatıldığında maalesef en başa dönmek gerekir.

Bu da sürekli inişli çıkışlı bir grafik çizen bir kariyer demektir , yani sürekliliğin ve başarının uzun dönemdeki formülü ;

birincil işiniz olan müşteri potansiyeli yaratama modeline birer köpek balığı gibi sadık kalmaktan geçer.


2 ) KATEGORİZE ETME


Yine her gün yaptığım sohbetlerde tespit ettiğim ikinci büyük problem ise, temiz olmayan veri problemi !

Bir çok kişi, gün içinde dağınık olarak yine belli bir sistem ve modele sadık kalmadan veri topluyor, eğer biraz farkındalığı varsa, bir şekilde bir verileri düzensiz bir şekilde bir yerlere kayıt ediyor, fakat bu veriyi işleme noktasına gelindiğinde, veri temiz ve düzenli kayıt edilmediği için iş içinden çıkılmaz bir hale geliyor.


Biraz farkındalığı varsa deme sebebim ise, bir çok meslektaşım maalesef verinin ne denli değerli olduğunu henüz fark etmediği için kayıt dahi etmiyor.


Şunu unutmayalım dünyanın en büyük şirketlerine bakarsak örneğin Facebook yeni ismi ile Meta, 2 işi kusursuz yaptığı için dünya devi haline geldi.


a) Veri toplamak

b) Veriyi doğru işlemek


İşin 2. önemli ayağı olan, veri işleme ayağının yapılabilmesi için, eldeki verinin temiz, düzenli ve kategorize edilmiş bir veri olması gerekir !


Bugün bir çok meslektaşımız oyunun değiştiğinin farkında, yani artık teknoloji işimizin büyük bir parçası bunu hepimiz kabul ettik. Teknolojiyi 2 ana iş için kullanıyoruz. Tabi ki bunlar veri toplamak ve veri işlemek.

Fakat veri işleme noktasına geldiğimizde, teknoloji bize yardımcı olamıyor çünkü elimizdeki veri, bir platforma yüklenebilecek durumda değil, temiz değil, düzensiz ve dağınık.


O halde bazen hızlanmak için yavaşlamak gerektiğinin farkına varıp, ne kadar vaktimizi alacağını düşünmeden, üşenmeden, oturup elimizdeki veriyi temizlemeli, güncellemeli, düzenlemeli ve kategorize etmeliyiz.


Aksi halde elimizdeki en güçlü silah olan TEKNOLOJİYİ kullanma şansımız kalmaz.


3) TAKİP ETME


Artık son aşamaya geldik, yani veri toplama noktasında ustalaştık, sistem ve modeller inşa ettik, ipucu üretme kaynaklarımızı tespit edip, 3 ana kaynağa odaklandık, zaman ve para yatırımı yaptık.


Topladığımız verileri düzenli bir şekilde yükledik, kategorize ettik, ve geldik elimizdeki veriyi işleme yani takip etme adımına !


Şunu hiç bir zaman unutmayın, kötü ipucu yoktur, takip edilmeyen ipucu vardır. Eğer şirketinizdeki takip departmanı iyi çalışmıyorsa, sizin takip etmediğiniz bu ipuçları ile malesef başka bir meslektaşınız iş yapacaktır.


Telefon rehberinizde yani veritabanınızda bulunan toplam sayının %4'ünün 2022'de ev değiştireceğini söylesem, ne düşünürsünüz ?


Basit bir hesap ile rehberinizde 1000 kişi kayıtlı ise,

2022'de rehberinizdeki 40 kişi ev değiştirecek demektir.


Peki sen bu 40 kişinin kaçını ıskalıdığının farkında mısın ? Rehberine hiç bu gözle bakmışmıydın ?


İşte veritabanı ise veribankası arasında fark budur. Umarım şimdi hikaye daha da netleşmiştir.

Dolayısı ile kusursuz bir takip sistemi inşa etmek zorundasın, bunun içinde alman gereken 2 destek var.


a) İnsan desteği ( Veri toplama ve işleme noktasında yapılacak organizasyonel işler ile ilgili sana destek olacak kişi )

b) Teknoloji desteği ( Veri toplama ve işleme noktasında, hayatını hızlandıracak ve kolaylaştıracak olan teknolojik çözümler )


Hiçbirimiz teknolojiye aşık olarak ya da çok iyi bilerek, kullanarak doğmadık.

Bugün teknolojiye aşık olmak zorundayız, fakat çok iyi bilmek ve kullanmak zorunda değiliz. Bu konuda destek almalıyız ! İşte yukarıdaki destekler bu yüzden önemli. Tavsiyem size destek verecek olan bu kişi ya da kişileri ve teknolojiyi acilen bulmanız.

Ancak bu sayede veritabanınız veribankasına dönüşebilir.


Her zaman söylediğim gibi,

Çalıştığınız & ortaklık yaptığınız şirkette potansiyelinizin maksimum noktasına erişmek için, size ilham veren, motive eden ve zorlayan bir Lider yoksa, acilen sizi zorlayacak aynı zamanda destek olup yol gösterecek bir Lider’in bulunduğu başka bir şirkete geçin ! 2022 de Kendiniz için yapabileceğiniz en iyi kariyer hamlesi bu olacaktır !! 🎯🎯🎯


Başarılar dilerim.


Onur İRTEM

Keller Williams Boğaziçi

Takım Lideri / CEO














 
 
 

1 Comment


Suat İkan
Suat İkan
Oct 11, 2023

Onur hocamın bilgi ve tecrübesi ile hem GOOD lNVEST Gayrimenkul ailesine hem de bu sektörde çalışan/çalışacak olan birçok gayrimenkul danışmanına büyük yararlar sağlayacağına yürekten inanıyorum.Hocam varlığınızla sektöre KALİTE ve RENK katıyorsunuz.GOOD İNVEST Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Halil BERK Beye bizleri Sizinle buluşturup eğitim aldırdıkları için çok teşekkür ederim.Ekim sonu 2.eğitim buluşmamızı sabırsızlıkla bekleyeceğim.

Selamlar.SUAT İKAN

Like
Yazı: Blog2_Post

©2020, Onur IRTEM tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page